Na čo všetko sa hodí kokosové mlieko, alebo tipy, čo s otvorenou konzervou

Tipy a rady

Ak už vo svojej kuchyni používate kokosové mlieko, alebo by ste radi vyskúšali niečo nové, máme pre vás niekoľko tipov, ako využiť typickú súčasť ázijskej kuchyne. Ide o vynikajúci zdroj živín, vlákniny, železa, mangánu a ďalších minerálov aj vitamínov. Čo teda s otvorenou plechovkou?

Na čo všetko sa hodí kokosové mlieko, alebo tipy, čo s otvorenou konzervou
(zdroj: unsplash.com)

Hlavne do sladkých jedál

Kokosové mlieko je v prvom rade vynikajúcou ingredienciou do sladkých jedál, ako múčniky, pečené alebo nepečené dezerty. Recepty nájdete na internete, ale aj v mnohých kuchárskych knihách. Môžete si takto pripraviť známy taliansky dezert panna cotta, muffiny, ale kokosové mlieko sa hodí aj do palaciniek, klasickej bublaniny či sladkej plnky. V klasických receptoch môžete kokosovým mliekom nahradiť napríklad mlieko kravské, a to v pomere 1:1. Keďže je kokosové mlieko výrazne hustejšie, ako to kravské, môžete si ho zriediť trochou vody, aby sa vám s ním lepšie pracovalo.

Namiesto smotany

Sladké jedlá však nie sú jediné, v ktorých kokosové mlieko nájde svoje uplatnenie. Uplatnenie nájdu aj v rôznych omáčkach a polievkach, ktoré tak získajú lahodnú krémovú konzistenciu. Nahradia tak v podstate klasickú smotanu. Kokosové mlieko sa vynikajúco hodí do karí omáčok – vyskúšajte napríklad kuracie karí na kokosovom mlieku, pridať môžete aj cícer a batáty, či šošovicu alebo karfiol. Samozrejme, ak sa rozhodnete pripraviť nejakú thajskú alebo indickú špecialitu, kokosové mlieko v nej nesmie chýbať. Kombinovať by sa malo predovšetkým s kuracím mäsom, strukovinami a plodmi mora.

Do kaše aj smoothies

Obrovskou výhodou kokosového mlieka je to, že ho môžu konzumovať aj ľudia s intoleranciou laktózy alebo alergiou na mlieko. Môžete si z neho urobiť aj smoothie, v kombinácii s ananásom a mangom. Opäť môžete pridať aj trochu vody, ak by bol nápoj príliš hustý. Neoľutujete, ani keď kúsok mlieka prilejete do čokoládového milkshaku. Tak, ako do nealkoholických, hodí sa kokosové mlieko aj do alkoholických nápojov. Len si spomeňte na typickú karibskú piña coladu a dokonalú kombináciu kokosu a ananásu. Ak sa len potrebujete zbaviť zvyšku otvorenej plechovky, nalejte kokosové mlieko do špenátu, zemiakovej kaše alebo ryže. Pridajte si ho aj do rannej ovsenej alebo pšenovej kaše, prípadne aj do chia pudingu. A v neposlednom rade sa kokosové mlieko hodí aj do masiek na vlasy, pridajte k nemu len avokádo alebo banán. Rovnako je dobrou ingredienciou aj do pleťových masiek.